Erik Persson
Uppdaterad: september 11, 2024

Att ansöka om personlig assistans är för många ett avgörande steg för att kunna leva ett självständigt och värdigt liv. Oavsett om du söker personlig assistans i Göteborg, personlig assistans i Stockholm, eller personlig assistans i Borås, möter många sökande liknande utmaningar i processen. 

Här går vi igenom några av de vanligaste hinder som personer och deras familjer kan stöta på, samt ger tips på hur man kan navigera genom denna ofta komplexa process.

Tydliga och förståeliga kriterier

En av de största utmaningarna för många är att förstå de kriterier som styr om och hur mycket personlig assistans som kan beviljas. Reglerna kan kännas både komplexa och vaga, vilket skapar osäkerhet kring vad som krävs för att få rätt till assistans. Många upplever att de myndigheter som hanterar ansökningarna har olika tolkningar av lagen, vilket leder till en känsla av orättvisa och brist på förutsägbarhet. Det är viktigt att noggrant sätta sig in i de kriterier som gäller och hur de tolkas i praktiken, men detta kan vara lättare sagt än gjort.

Komplexa ansökningsprocesser

Ansökan om personlig assistans innebär ofta att navigera en omfattande byråkrati. Själva ansökningsprocessen kan upplevas som överväldigande, med en mängd formulär att fylla i och detaljerad information som krävs. Många beskriver det som en tungrodd process där det är lätt att göra fel, särskilt för den som inte har tidigare erfarenhet eller rätt stöd. Bristen på tydlig och lättillgänglig information kan förvärra situationen, vilket leder till att ansökningar försenas eller avslås på grund av små misstag eller ofullständig dokumentation.

Medicinska bedömningar och intyg

Ett annat hinder som många stöter på är kravet på medicinska intyg och bedömningar. Dessa intyg behöver vara mycket detaljerade och måste tydligt beskriva individens funktionsnedsättning och behov av stöd. Att få rätt sorts intyg kan dock vara en utmaning i sig; det kräver ofta tid och insatser från flera olika vårdgivare, vilket kan vara både tidskrävande och känslomässigt utmanande. Dessutom kan olika vårdgivare ha olika syn på vad som bör ingå i ett sådant intyg, vilket skapar ytterligare osäkerhet.

Kontakta gärna Erik eller Frida för att få veta mer om hur Monument jobbar.

Överklaganden och processer

Om ansökan om personlig assistans avslås kan det kännas som ett stort bakslag. Processen att överklaga ett beslut är ofta långdragen och komplex. Den sökande måste då ofta samla in ytterligare dokumentation, skriva en formell överklagan och kanske till och med förbereda sig för en rättslig prövning. Många upplever att de inte har tillräcklig information eller stöd för att effektivt kunna genomföra en överklagan, vilket kan leda till att man ger upp i förtid.

Praktiska tips för att navigera ansökningsprocessen

För att öka chanserna att få en ansökan beviljad är det viktigt att vara väl förberedd och att känna till de vanliga fallgroparna:

Sammanfattning och uppmaning till handling

Trots de många utmaningar som kan uppstå vid ansökan om personlig assistans är det viktigt att inte ge upp. Genom att vara väl förberedd, söka rätt stöd och hålla sig informerad kan man öka sina chanser att få den assistans man har rätt till. Låt dig inte avskräckas av en komplex process – din rätt till självständighet och ett värdigt liv är värd att kämpa för.

För att få hjälp och vägledning genom ansökningsprocessen, tveka inte att kontakta Monument Assistans.

Erik Persson

Monument Assistans

Om Erik

Erik har arbetat i arbetsledande ställning inom LSS i över 15 år och har erfarenhet av personlig assistans både i kommunal som privat regi. Han har också initierat inkluderingsverktyget Malmönyckeln. Malmönyckeln skapar möjligheter för personer med funktionsvariation att få en rikare fritid.